Bij het inrichten van een tuin is het van groot belang om stil te staan bij het effect van de seizoenen. Sommige plantensoorten sterven in de winterperiode nagenoeg helemaal af, waardoor er nog maar weinig fraais overblijft. Een hortensia toont bijvoorbeeld in de zomer een uitbundige bloemenpracht, maar in de winterperiode zie je slechts wat kale takjes. Als je uitsluitend dergelijke gewassen in je tuin zou planten, wordt het elk jaar opnieuw een saaie boel in de koudere maanden.
Hoe moet het dan wel? Het is zaak om je vooraf te verdiepen in de groei en bloei van planten. Zoals de hortensia zijn blad verliest in het najaar, zo zijn er ook planten die dat niet doen. De campanula of de dianthus bijvoorbeeld, om maar eens enkele populaire soorten te noemen. Wanneer we de website van Heijnen Planten raadplegen, zien we een handig filter waardoor je direct een compleet overzicht kunt krijgen van alle beschikbare groenblijvende planten. Bovendien kun je ook filteren op bloeimaand, zodat je eenvoudig voor elke maand van het jaar een bloeiende plant in je tuin kunt hebben. Als je die planten vervolgens verspreid over de tuin aanplant, heb je voortdurend een aantrekkelijke bloementuin.
Jarenlang was het zeer gebruikelijk om de achtertuin te omheinen door middel van een schutting. Veel mensen kozen hiervoor vanwege het onderhoudsgemak, maar inmiddels keren velen terug op die beslissing. De haagplanten winnen weer aan terrein en dat is niet zonder reden. Met een haag heb je een veel groenere, natuurlijkere aanblik. Daar komt bij dat je de natuur in jouw omgeving ook een plezier doet door voor een haag te kiezen. Denk maar eens aan al die insecten, vogels, egels en andere dieren die hier hun schuilplaats kunnen vinden. Je levert op die manier een mooie bijdrage aan de biodiversiteit. En ja, een haag moet je wel onderhouden, maar die werkzaamheden vallen qua tijd heel erg mee. Met het juiste gereedschap is het zo gedaan.
Een beproefde methode om een sfeervolle tuin te creëren die in elk seizoen klasse uitstraalt, is door gebruik te maken van siergrassen. Ook dit zijn doorgaans groenblijvende planten, die onderling flink verschillen qua kleur en hoogte. Dit stelt je in de gelegenheid om de lege plekjes in je tuin goed op te vullen. Zo voorkom je ook meteen dat er onkruid gaat woekeren. Bovendien levert het een prachtig beeld op dat een zekere rust uitstraalt. Zo bezien zijn het echte sfeermakers, die zich bovendien uitstekend laten combineren met bloeiende planten. Een ander fijn aspect van siergrassen is dat deze gewassen nagenoeg onderhoudsvrij zijn.
Bij het ontwerpen van een tuin is het belangrijk om rekening te houden met hoogteverschillen. Veel tuinen ogen eentonig omdat ze voornamelijk uit lage planten en een egaal oppervlak bestaan. Door hoogte te variëren, creëer je diepte en dynamiek in de tuin. Een kleine verhoging met bijvoorbeeld een plantenbak of een niveauverschil in de bestrating kan al een groot verschil maken. Kies daarnaast ook voor enkele hogere struiken of kleine bomen, zoals de krentenboom of sierappel. Dit soort beplanting blijft relatief klein maar zorgt in verschillende seizoenen voor kleur en sfeer. Hoogteverschillen maken de tuin niet alleen visueel interessanter, maar bieden ook microklimaten voor diverse planten en dieren.
Verlichting speelt een steeds grotere rol in de tuinarchitectuur en draagt bij aan een sfeervolle uitstraling, zelfs in de wintermaanden. Subtiele led-verlichting langs een pad of een sfeervolle lichtslinger in een boom zorgen ervoor dat je ook in de donkere wintermaanden van je tuin kunt genieten, zelfs vanuit binnen. Strategische tuinverlichting kan bepaalde delen van de tuin accentueren en de tuin optisch vergroten. Zonne-energie lampen zijn een duurzame keuze die eenvoudig te installeren zijn. Door verlichting slim te plaatsen, creëer je een intieme en gezellige sfeer terwijl je ook de veiligheid in de tuin verhoogt.
Waterpartijen, zoals vijvers of kleine waterelementen, geven een extra dimensie aan de tuin. Een vijver met helder water en waterplanten zoals waterlelies kan een rustgevende plek vormen. Water trekt bovendien dieren aan, zoals vogels, kikkers en insecten, wat zorgt voor leven en diversiteit in de tuin. Ook als er weinig ruimte is, kan een klein fonteintje of een waterornament al een groot effect hebben. Naast een visuele verrijking zorgt het klaterende watergeluid voor ontspanning. Met de juiste waterplanten en een goed filtersysteem blijft een waterpartij bovendien onderhoudsvriendelijk en in balans.